
és un dels molts propòsits que ens plantegem al començament d’any. Així com
apuntar-nos al gimnàs, estudiar aquell curs que sempre havies volgut fer,
estudiar anglès, i moltes coses més.
diferència és que el “fer dieta” ens acompanyarà al llarg de tot l’any
i al llarg de tota la vida. Per això, hauríem de canvia la paraula per menjar
saludablement. Tenim el pensament erroni que hem de corregir la nostra
alimentació només en certes èpoques de l’any o desprès de festes. Però no. Hem
de intentar tenir uns bons hàbits alimentaris durant tota la vida. Començant
des de petits.
que han passat les festes de Nadal i potser hem augmentat uns quilets que si no
els posem a ratlla ens acompanyaran molts mesos.
marquem-nos uns objectius reals a complir en poc temps.
segur que hem perdut el control de les menjades. Dinars que s’allarguen. Passem
del berenar. El sopar potser el fem o potser no, etc. Ara que hem tornat a la
rutina és el moment de marcar les hores de les menjades i no saltar-ne cap. El
més recomanable són 5 menjades al dia i, com diu el refrany: esmorza com un
rei, dina com un príncep i sopa com un pobre.
supermercat o a la botiga és important fer una llista de la compra on hi hagi els
aliments imprescindibles per a un menú post festes. Aquests aliments són, sense
cap dubte, les verdures, hortalisses i fruites.
menjat canelons, sopa, carn guisada o farcida, peix amb salses delicioses…
hem de canviar radicalment els protagonistes dels plats. Ara hem d’intentar
menjar amanides, sopes i caldos de verdures, purés o cremes de verdures, etc.
en l’avorriment i per poder planificar millor la teva llista de la compra és
recomanable planificar les menjades principals que realitzarem durant la
setmana. D’aquesta manera cada dia podem menjar verdura d’una manera diferents,
exemple: dilluns amanida + …, dimarts: llenties estofades amb verdures + …,
dimecres: crema de porro, carlota i patata + …, etc.
les menjades per a tota la família però cadascú menjarà la quantitat
corresponent a les seves necessitats. És a dir, cadascú, per l’activitat que
realitza, per pes que té o que vol aconseguir, etc. haurà de menjar més o menys
quantitat del plat. Però d’aquesta manera, tots els de casa podran menjar el
mateix, i el cuiner/a no haurà de preparar diferents plats per a la família.
desprès de menjades suculents, dolços que ens aporten quantitats elevades de
sucres i de grasses, hem d’intentar reduir al màxim el consum de grasses (plats
preparats, patates de bossa, salses, …) i de sucres refinats (torrons,
bombons, pastisseria en general, …).
d’oli que utilitzem varia segons la cocció que utilitzem, per tant, haurem de
triar formes de cocció lleugeres com la planxa, forn, vapor, bullit, papillot.
I evitar fregits o arrebossats.
importància que té al fet de menjar poc a poc. A la majoria de gent, per feina,
per gana, tendeix a menjar ràpid però per a tenir una bona digestió, sentir-nos
saciats, assaborir el menjar… el millor és menjar poc a poc.
poc obtindrem beneficis com: assaborir el menjar que ens posem a la boca, ens
sentirem tips perquè donem temps al cos a que se’n doni compte que estem
menjant, digerirem millor els aliments.
on canviem els horaris, canviem la rutina diària, potser fem menys esport,
mengem menys fruita i verdura, potser que ens faci variar el nostre ritme de deposicions.
Hem d’intentar anar regularment al lavabo, cada dia o segons el ritme de
cadascú.
importantíssima per a nombroses funcions del nostre cos, però a l’hivern
tendeix a decaure el seu consum. Les infusions i caldos de verdures, que
apeteixen amb aquest fred, són una bona opció per a prendre líquids.
estil de vida saludable no solament hem de tenir en compte l’alimentació, sinó
també l’exercici físic. Segons la disposició o temps lliure de cadascú, podrem
fer 2 o 3 dies d’exercici a la setmana. Segons la forma física de cada persona
adaptarem l’activitat a fer, si som joves i ens agraden els reptes podem fer
classes dirigides al gimnàs, o córrer, bicicleta, muntanya, etc; si som més
gran podem fer pilates, ioga, anar a ballar, etc. L’important és moure’ns.