Ja estem a
Pasqua, en ple temps de mones, i és tradició a Catalunya que el padrí o l’avi
regalin la mona al fillol o fillola, o als nets el Diumenge de Pasqua. L’antiga
tradició manava que la mona havia de portar tants ous com anys tenia el nen o
la nena, fins que arribava als 12 anys. Antigament, en aquesta edat era quan es
prenia la Primera Comunió. 

El pastís que acompanyava als ous era una massa
senzilla a base de farina, oli, sucre i llet.

Són diferents les
mones que es regalen a diferents parts de Catalunya, podem trobar la que s’assembla
més a un pastís, les figures de xocolata i les mones que nosaltres coneixem. Però
totes es fan i es regalen.

La forma i els
ingredients utilitzats per fer la mona de Pasqua va lligada a l’evolució dels
pastissers, els quals elaboren tant la tradicional mona com autèntiques
filigranes amb xocolata. És a mitjans del segle XIX que les nostres mones
perden protagonisme davant complicats ornaments, nous ingredients, figuretes…
fins arribar a avui en dia, que es fan mones de Pasqua amb tot tipus de
personatges famosos, esportistes, dibuixos animats, etc.

Però és important que coninuem amb les nostres tradicionals mones. Que es presenten en una gran diversitat de formes. La forma
inicial era rodona, però les podem trobar en forma de tortugues, micos, farinoses, pan
durmiendo… però sempre partint de la mateixa base, la massa de mona.

Els ingredients
que s’utilitzen:
          Oli
d’oliva
          Sucre
          Ous
          Llevadura
fresca
          Farina
de força
          Matafaluga
i saliàndra
          Pell
de llimona

Normalment es
farceixen d’algun ingredient, i el principal i original és el cabell d’àngel.
Però també les trobem de xocolata, crema o massapà.
(Si les voleu fer, podeu trobar la recepta a: http://www.benremenat.cat/2013/03/mones-de-pasqua-les-nostres.html).

Però també hem de
tenir en compte, que com tots els dolços, són aliments calòrics. Que moltes
vegades ens en regalen i les acumulem a casa, o en comprem i en tenim per a
molts de dies.

Aquests dolços només
els hauríem de consumir els dies de festa, Diumenge i Dilluns de Pasqua. Però en
molts casos les comencem a menjar dies abans i bastants dies desprès perquè han
sobrat.

Aquelles persones
que estan fent una dieta hipocalòrica (per baixar pes), la dieta del diabètic
(control del sucre), etc., han de vigilar molt la quantitat de mona que mengen.

Quan es fa una
dieta per baixar pes s’ha de vigilar la quantitat de calories que conté un
aliment, i la mona és un aliment ric en calories. Per tant, en consumirem els
dies de la festa per celebrar-ho en família. A més, coincideixen les mones amb
menjades copioses que tampoc ajuden a baixar pes. S’han de vigilar aquests dies
però pensant que tenim la resta de dies per fer dieta i aquests dies són de
celebració.

Per controlar el
pes en aquests dies hi ha 5 accions bàsiques a realitzar:

       1. Controlar
les menjades anteriors i posteriors als dies de la festa. Per tant, fer
menjades més lleugeres.

2     2. No menjar
copiosament, repetint plats, etc. s’ha de menjar el que hi ha però amb
moderació.

3     3. Menjar
poc a poc ajuda a menjar menys quantitat i disfrutar del que estem menjant.

4     4. Vigilar
la sobretaula. Molts cops, desprès del dinar, ens quedem assentats, xerrant, al
voltant de la taula, i allí al damunt tenim: la mona, la mistela o els licors,
la xocolata, etc. que anem menjant mentre parlem. I acabarem la tarda sense
saber la quantitat real que hem acabat menjant, per això és important…

5     5. Fer exercici
o activitat física (passejar, caminar, ballar…), per ajudar a les digestions,
per eliminar els excessos de les menjades i evitar continuar menjant desprès
del dinar.
Valor nutricional
Per fer-nos una
idea del que ens aporta una mona, per exemple, una farinosa de 300g ens aporta:
Energia                1098kcal
Proteïna              17g
Grasses               47g
Colesterol           101g
Hidrats de carboni          152g
Sucres                  64g
Si nosaltres
mengem com a postres 1/6 part de la farinosa, estarem ingerint 183kcal x 50g de mona.

Amb tot això
només cal dir que passeu unes Bones Pasques. Celebreu-les. Mengeu mones. Però a
partir del dimarts: VIDA SANA.
Deixa una resposta