Fa temps que sabem
de l’existència d’una alimentació vegetariana però encara resulta estrany
sentir a algú que ens diu que és vegetarià. Quants cops hem sentit, no menges
carn? Ni peix? Segur que no ho vols provar? El fet de portar una alimentació
vegetariana és una elecció presa en consciència i que davant d’un plat no farà
dubtar a aquella persona que és vegetariana.

La definició
d’alimentació vegetariana s’entén com aquelles persones que no mengen carn,
peix, llet, ous, ni cap derivat d’origen animal (formatges, embotits…). Per
tant, la seva alimentació es basa en verdures i hortalisses, llegums, cereals,
fruites, fruits secs i nous aliments elaborats a base d’aquests primers, com
són el tofu, seitan, temphe, etc.

S’ha d’especificar
però, que dins el concepte vegetarià poden haver variacions alimentàries,
segons si s’introdueixen o no alguns aliments d’origen animal en la seva
alimentació. Dieta lacto-ovo vegetariana: la base és l’alimentació vegetariana
però a més incorporen llet i ous en la seva dieta diària. Hi ha persones que poden
incloure només ous o només llet. Dieta vegana o vegetarians estrictes: els
vegans eviten consumir qualsevol aliment que provingui del regne animal, com
per exemple la mel. Dieta crudívora: es basa en el consum d’aliments totalment
crus.

La majoria de la
gent encara pensa que el fet de no menjar carn, peix, ni cap aliment d’origen
animal pot suposar un risc per a la salut, però res més lluny de la realitat.
Cada cop surten a la llum més estudis sobre els beneficis que comporta seguir una
dieta vegetariana. L’últim que s’ha publicat, realitzat al Japó, demostra que
una dieta vegetariana afavoreix la disminució de la pressió arterial, amb la
qual cosa, ajuda a prevenir possibles malalties secundàries a tenir hipertensió
arterial com són les malalties cardiovasculars.  

A més, seguir una
dieta vegetariana ens aporta altres beneficis per a la salut:

    – Baix aport de
grasses saturades i de colesterol. Això comporta en una menor prevalença de
problemes cardiovasculars.
    – Major aport de
grasses insaturades. Aquestes grasses actuen com a cardioprotectores.
    – Major aport de
fibra. Que afavoreix el trànsit intestinal i, per tant, menys problemes
d’estrenyiment. Un bon aport de fibra també ajuda a regular els nivells de
sucre (sempre tenint en compte la dieta del diabètic). A més, un alt contingut
de fibra en la dieta s’associa a una menor prevalença de càncer de colon i
pròstata.
    – Major contingut
de vitamines i minerals en la dieta.

Dins els efectes
negatius de portar una dieta vegetariana estricta està el risc de tenir
carències en algun micronutrient, sobretot la vitamina B12, que s’obté
únicament a través d’aliments d’origen animal. Com a conseqüència es pot
produir anèmia. La única manera de cobrir les necessitats en aquesta vitamina
és recórrer a suplements.

També es pot
patir una anèmia per dèficit de ferro, ja que el ferro d’origen vegetal
s’absorbeix més difícilment. Tot i que el dèficit de ferro no és tant freqüent
com el dèficit de vitamina B12, també pot ser aconsellable prendre
suplementació en aquest mineral. Sempre està indicat realitzar alguna analítica
per controlar els nivells.

Per altra banda,
les proteïnes d’origen animal són de major qualitat que les d’origen vegetal,
per això els vegetarians han de cuidar la seva ingesta combinant aliments que
es complementen entre ells, amb els aminoàcids necessaris per a formar les
proteïnes. És el cas dels cereals i les llegums, que formen una combinació
perfecta.

Els motius pels
quals es decideix seguir una dieta vegetariana poden ser molt variats: per
qüestió de salut, per raons ètiques de conservació del medi ambient o pels
drets dels animals… totes són vàlides. Si estàs pensant en seguir una dieta
vegetariana informat de com fer-ho correctament ja que no és solament deixar de
menjar carn o peix.

S’ha de deixar
clar que la dieta vegetariana no ha de ser una opció com a dieta per baixar
pes, ni una dieta estacional. Està més relacionada en un canvi d’hàbits i d’estil
de vida. 
Deixa una resposta