Comença a canviar el temps, hem tret les jaquetes, algun dia plou i el
temps està més tapat… ja estem a la tardor!!!


Aquesta època es caracteritza per un canvi en el nostre estat anímic, ens
trobem més decaiguts, ens trobem més cansats, menys ganes de fer coses i a més,
en aquesta estació és on som més propicis a agafar algun refredat. Això és
degut al pas dràstic del calor al fred en pocs dies. En aquesta època especial
les nostres defenses es veuen debilitades, fet que ens porta a una major
facilitat de refredar-nos o agafar la grip.

Però la natura és sabia i en cada estació ens proporciona aquells aliments
necessaris per mantenir un bon estat de salut. En aquest cas, els aliments de
la tardor són molt característics i només es poden trobar en aquesta època. Com
per exemple: les figues, els codonys, el raïm, els caquis, les magranes, els
fruits secs, els bolets, les cols… Aliments energètics (no tots ells) i amb
altes quantitats de vitamina C, minerals com el seleni, potassi, zinc… que
ajuden a millorar i augmentar aquestes defenses debilitades pel canvi
d’estació.

Avui parlarem de les figues, fruita que ja s’aproxima al final de la seva
producció, donant-nos fruits al setembre i octubre.

FIGUES

Contenen gran quantitat d’aigua i són riques en hidrats de carboni (sacarosa, glucosa i fructosa), per la qual cosa
el seu valor calòric és elevat.

Són molt riques en fibra, molt
més que qualsevol altra fruita, que ajuda a regular el trànsit intestinal.

Contenen molt bona quantitat de minerals com el potassi (necessari per a la transmissió de l’impuls nerviós, per a
l’activitat muscular normal i intervé en l’equilibri d’aigua dins i fora de la
cèl·lula) , magnesi (important per
al bon funcionament del sistema nerviós, músculs, ossos, i millora el sistema
immunitari) i calci (important per a
la formació dels ossos i de les dents), ferro.

Contenen una gran quantitat de vitamines,
especialment del grup B, que ajuden
a  mantenir una bona salut del nostre
sistema nerviós. Per aquesta raó és un aliment molt aconsellat per a l’astènia de
tardor. L’altra vitamina també presents en les figues és la vitamina C,
importantíssima per a mantenir un bon estat de salut de les nostres defenses.

També conté una quantitat moderada de provitamina
A
, d’acció antioxidant, que dins al nostre cos es transforma en vitamina A.
Essencial per al bon funcionament de la visió, bon estat de la pell, cabell,
mucoses, ossos, i per al bon funcionament del sistema immunològic.



Propietats per a la
salut

Per la quantitat de glucosa que aporten són molt recomanades en aquelles
persones que tenen una activitat física o psíquica important, per a nens i
adolescents, o en esdeveniments esportius ja que ajuden a recarregar les reserves
de glicogen gastades durant l’activitat física. Abans d’una competició no es
recomanen per l’elevat aport de fibra, que pot provocar molèsties intestinals.

Per altra banda, al aporta molta quantitat de sucres s’ha de vigilar el seu
consum en persones diabètiques i no abusar d’aquesta fruita. Evitar menjar-la
sola durant el dia, millor menjar les figues com a postres d’algun àpat ja que
la resta d’aliments ajudaran a alentir l’absorció dels sucres.

Les figues es digereixen molt be i actuen com a suavitzant de la mucosa de
l’intestí. A més, al aportar molta fibra fa que es millori el transit
intestinal i sigui una bona fruita per a combatre el restrenyiment.

Les figues aporten una bona quantitat en antioxidants, com la provitamina A que té la funció de contrarestar
els efectes dels radicals lliures, causant de l’envelliment cel·lular. Els
antioxidants també ajuden a reduir el risc de malalties cardiovasculars,
degeneratives i de certs tipus de càncers. Les figues també contenen altres
antioxidants com el seleni i flavonoids.

Pel seu aport en potassi i poca quantitat en sodi, són molt recomanables en
persones que pateixen hipertensió.

Composició nutricional

Composició per 100g de porció comestible
Calories (Kcal)
66
Hidrats de carboni (g)
16
Fibra (g)
2,5
Potassi (mg)
235
Magnesi (mg)
20
Provitamina A (mcg)
25
Vitamina C (mg)
3,5
Calci (mg)
38

 Salut i bons aliments.
Deixa una resposta